miercuri, 3 martie 2010

Discriminarea vine de la minoritati


O ultima teorie a unui adolescent lipsit de ocupatie sau cu prea multa: "Discriminarea vine de la minoritati". Sincer, n-am idee daca s-a mai spus sau nu asta, dar e concluzia la care eu am ajuns.
Un grup mic, e mai capabil sa se detaseze de masa decat intreaga masa de un grup mic. Aici nu merge "unde-s doi puterea creste", ci cu cat mai putini cu atat mai bine, ajungandu-se la un club exclusivist.
Nu masa este cea care ii tine departe pe cei diferiti. De ce? Pentru ca majoritatea cuprinde o scara larga de populatie, care mai de care, cu idei diferite,cu conceptii diferite, dar se numesc majoritate pentru ca au cateva trasaturi in comun. Minoritatea insa tinde spre uniformizarea parerilor, conceptiilor, scopurilor. Cu alte cuvinte, intr-o minoritate domneste comunismul.
Majoritatii ii e mai usor sa accepte minoritatea. Invers nu merge.

Dar, cum a afirmat Samuel Huntington ca pastrarea diversitatii este cheia viabilitatii planetei.
As adauga, ca de asemenea intre acceptare, toleranta si "aderare" nu exista semnul egalitatii. Ca pana la urma toti suntem oameni, si suntem diferiti intr-o masura mai mare sau mai mica. Nu conteaza daca suntem femei sau barbati, republicani sau democrati, catolici sau musulmani, albi sau negri. Toti avem dreptul la viata, la iubire... Nimic nu ar trebui sa stea intre noi, indiferent de lumile in care am trait. Respiram acelasi aer, impartim acelasi cer...